I denna bok presenteras utbredning, utseende, miljökrav och levnadssätt för samtliga svenska grod- och kräldjursarter.
För att underlätta artbestämning finns bestämningsnycklar för djurens olika utvecklingsstadier. Boken tar också upp betydelsefulla faktorer som invandringshistoria och landskapsförändringar jämte bevarandearbeten och lagstiftning i samband med exploatering.
I boken presenteras tips om vad vi alla kan bidra med för att gynna grod- och kräldjur i trädgården, på lantgården och golfbanan. Den är rikt illustrerad och till de olika artbeskrivningarna finns personliga berättelser om möten med dessa trevliga djur. Inledningsvis får vi följa med författaren till många exotiska platser runt om i världen.
Claes Andrén har arbetat som lärare och forskare på Göteborgs universitet och varit vetenskaplig ledare på Stiftelsen Nordens Ark i Bohuslän. Claes har under hela sitt yrkesliv varit engagerad i nationellt och internationellt bevarandearbete. Han ingår i Artdatabankens expertkommitté och är medlem i Naturfilmarna och Naturfotograferna/N. Claes har också producerat och medverkat i ett stort antal naturfilmer för SVT. Hans senaste projekt är att skapa bästa möjliga miljöer för grodor och ormar på den egna gården utanför Ljungskile.