Meny

Denna sida är under uppbyggnad

Vilken kikare är rätt för mig?
Att välja kikare kan kännas svårt. På marknaden finns det en uppsjö av märken och modeller av kikare och det kan kännas hopplöst att navigera mellan alla olika beteckningar och termer. Vi på Naturbutiken har sysslat med kikare i över 40 år och är mycket noga med vilka kikare vi väljer ut till vårt sortiment. Det betyder att alla kikare du hittar på vår hemsida är valda med omsorg och att vi verkligen kan stå för kvalitén. Men det behöver ju inte betyda att det gör valet lättare. Därför försöker vi på denna sida ge dig tips och råd för att du ska kunna hitta en kikare som passar dina behov. 

 

När vi ska ringa in en kikare till en kund brukar vi först prata om på vilket sätt kunden tänker använda sin kikare. Är det endast på hundpromenaden eller på fjällvandringen? Eller är det kanske i jakttornet eller under långa dagar i skog och mark? När man väl ringat in användningsområdet kan man börja titta på lämpliga modeller utifrån prisklass, kvalitet och andra parametrar som kan spela in. 

På samma sätt kan du som sitter och tittar på vår E-handel tänka. Hur ska jag använda kikaren? Vad får den kosta? Vilka parametrar är viktiga för mig? Om du inte blir klokare efter att ha läst denna guide så finns vi alltid bara ett mejl eller samtal bort, för att guida dig till den bästa kikaren för just dig!

Vilken förstoring ska jag välja?
När du letar efter en kikare, kommer du att märka att de kommer i en rad olika förstoringar. De vanligaste är (men inte uteslutande) 7x, 8x, 9x, 10x och 12x. Detta är alltså hur många gånger närmre du kommer objektet du tittar på i kikaren. Kombinationen av en viss förstoring och en frontlinsstorlek spelar en stor roll i storlek och vikt samt hur väl en kikare kommer att fungera i olika sammanhang. Det är alltså den första siffran som anger kikarens förstoring. De sista siffrorna anger kikarens frontlinsdiameter. Man kan generellt säga att frontlinsens diamanter vittnar om kikarens ljusstyrka. Ju högre siffra desto mer ljus kommer in i kikaren. En kikare med en 8x förstoring och 42mm frontlinsdiameter (8x42) är mycket annorlunda jämfört med en som har en 10x förstoring och 25mm frontlinsdiameter (10x25). Men man ska notera att en av kikarna inte är "bättre" än den andra, de har båda sina egna styrkor och svagheter. Det är viktigt att känna till dessa och det är verkligen avgörande för att hjälpa dig att avgöra vilken kombination som är bäst för dina specifika behov.

Minikikare
En minikikare är just vad den heter, mini. Vikten ligger mellan 200-350 gram och de har en förstoringsgrad mellan 8 och 10x. Frontlinsens diameter ligger ofta mellan 20 och 25mm. Dessa kikare lämpar sig väl för aktiviteter där man eftersträvar låg vikt. Till exempel vid fjällvandring, camping, vandringar, resor, hundpromenader, teater, konserter eller på fotbollsmatchen. Det är helt enkelt en kikare man alltid kan ha med sig i jackfickan, bältet eller i handväskan. Men med dessa kikare får man vara medveten om att man gör avkall på ljusstyrka och därmed blir bildkvalitén sämre vid dåligt ljus. Nedan ger vi förslag på fem minikikare i olika prisklasser som är trevliga modeller. Alla minikikare hittar ni genom att klicka här

På Svenska In English

Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 SEK
Till kassan
1.000 SEK kvar till fri frakt