Snabba leveranser Personlig service Fri frakt över 1000kr
Meny

Att välja handkikare

Vilken förstoring är rätt för mig?

Vi får ofta frågor på vilken kikare som man ska välja. Det är inte helt lätt att som oerfaren inom området klicka sig runt bland hundratals modeller. Men med 35 års erfarenhet inom branschen är vi duktiga på att ringa in en modell som passar just dina önskemål. Här nedan följer en genomgång av användningsområde, styrkor och svaghet för olika kikare. På så sätt hoppas vi det ska bli lättare för dig att hitta en kikare som uppfyller dina behov.

 

Kikare | Förstoringar

När du letar efter en kikare, kommer du att märka att de kommer i en rad olika förstoringar. De vanligaste är (men inte uteslutande) 7x, 8x, 9x, 10x och 12x. Detta är alltså hur många gånger närmre du kommer objektet du tittar på i kikaren. Kombinationen av en viss förstoring och en frontlinsstorlek spelar en stor roll i storlek och vikt samt hur väl en kikare kommer att fungera i olika sammanhang. Det är alltså den första siffran som anger kikarens förstoring. De sista siffrorna anger kikarens frontlinsdiameter. Man kan generellt säga att frontlinsens diamanter vittnar om kikarens ljusstyrka. Ju högre siffra desto mer ljus kommer in i kikaren. En kikare med en 8x förstoring och 42mm frontlinsdiameter (8x42) är mycket annorlunda jämfört med en som har en 10x förstoring och 25mm frontlinsdiameter (10x25). Men man ska notera att en av kikarna inte är "bättre" än den andra, de har båda sina egna styrkor och svagheter. Det är viktigt att känna till dessa och det är verkligen avgörande för att hjälpa dig att avgöra vilken kombination som är bäst för dina specifika behov.

 

Kompaktkikare

Om en mindre storlek på kikaren är viktig för dig, men att du samtidigt vill ha bra ljusstyrka kan du välja en av de mer kompakta kikarna. De som har en 8x eller 10x förstoring med 30-32mm frontlinsdiameter. I de flesta ljus och väderförhållande klarar man sig bra med dessa kikare. Vikten på dessa kikare ligger ofta mellan 400-600gram. Allt fler fågelskådare har gått över till dessa kompakta kikare. De blir lätta att bära långa dagar och har ett stort fint synfält. Framförallt på de som är 8x32. På de med till exempel 10x32 får man lite sämre ljusstyrka och synfält, men en i gengälld kommer man närmre objektet man tittar på.

 

Ljusstarka kikare

Stora kikare kallar vi de kikare med en förstoringsgrad mellan 7-12 med minst en frontlinsdiameter på 40mm. Dessa kikare är väldigt ljusstarka och används därför ofta av fågelskådare och jägare. Även i gryning och skymning klarar sig dessa kikare bra. På den övre delen på denna skala har vi de stora 50 millimeterskikarna som fångar en stor mängd ljus, vilket ger bästa möjliga bild. Dessa är perfekta om man använder dem från en stationär punkt där storlek och vikt inte är så viktigt. Är man ute mycket i svagt ljus och inte har problem att bära dessa kikare som ofta väger mer än kilot, så är de en fröjd att titta i. Det finns ett antal mycket goda skäl till varför de mest populära kikarna tenderar att ha en 8x eller 10x förstoring med en frontlins på nära 42mm. De har nämligen en riktigt bra balans mellan storlek, vikt och ljusstyrka. Detta innebär att de är väl lämpade för en rad olika användningsområden.

 

Minikikare

En minikikare är just vad den heter, mini. Vikten ligger mellan 200-300 gram och de har en förstoringsgrad mellan 8 och 10x. Frontlinsens diameter ligger ofta mellan 20 och 25mm. Dessa kikare lämpar sig väl för aktiviteter där man eftersträvar låg vikt. Till exempel vid camping, vandringar, resor, hundpromenader, teater eller på fotbollsmatchen. Det är helt enkelt en kikare man alltid kan ha med sig i jackfickan, bältet eller i handväskan. Men med dessa kikare får man vara medveten om att man gör avkall på ljusstyrka och därmed blir bildkvalitén sämre vid dåligt ljus.

 

Välj en kikare av bra kvalité

Det är lätt att tänka att desto större en kikare är desto bättre är den. Men så är det inte alltid. Det beror väldigt mycket på hur god kvalitet det är på glaset och hur linserna är slipade och behandlade. Kikare med fluorithaltiga glas motverkar färgblödningar i bilden och ger en fin kontrast i bilden. Coatingen det tunna metallskiktslager som linserna behandlas med varierar också mycket mellan billiga och lite dyrare kikare.  Man stöter titt som tätt på små minikikare som är bättre än stora kikare. De kan till och med producera en bättre ljusare bild än de större kikarna. Just för att glas, prismor och coating är mer påkostade. Så det är viktigt att ta hänsyn till byggkvalitet, kvaliteten på det glas som används, beläggningarna på linserna och prismornas kvalitet.

 

Om du har frågor får du gärna mejla eller ringa oss!

0485-444 40
info@naturbutiken.se

 

Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 SEK
Till kassan
1.000 SEK kvar till fri frakt