Meny

Att sätta upp holkar

Att bjuda in fåglarna i sin trädgård är både enkelt och kul! Upp mot 80 procent av alla fågelholkar som sätts upp blir bebodda! Fåglarna har idag svårt att hitta lämpliga boplatser på grund av moderniseringen av skogs- och jordbruk. Håliga träd fälls och moderna gårdar blir allt mer tillslutna. Därför gör du stor nytta genom att sätta upp en holk i din trädgård. Förutom den goda gärningen får du också beskåda fåglarnas faschinerande liv på nära håll. I Naturbutikens holkguide lär du dig allt du behöver veta om hur du ska placera och sköta din holk. Men även tips tips på vilken håldiamater olika arter gillar. Ring oss gärna om du inte finner svar på just din fråga!

 

Material
Sätt upp holkar som är av rejäla material – oavsett om du köper färdiga eller gör dem själv. Furu, tre lagers plywood eller träbetong är alla material som håller länge. De första två håller ännu längre om du målar dem eller oljar in dem. Fåglarna bryr sig inte om vilken färg holken har, så måla efter tycke och smak. Holkar av träbetong kostar mer men håller en livstid. Materialet är bra på att hålla en bra temperatur, sval på sommaren och behaglig värme på vintern.

Holkring
Vi rekommenderar att sätta en holkring runt hålet. På så sätt får hackspetten och ekorren svårt att vidga hålet för att komma åt ungarna. En holkring i metall är väldigt effektiva och hindrar även den mest envisa hackspetten att komma in. Plastringarna fungerar i de flesta fall men om en hackspett verkligen vill in så kan de få i sönder plasten. Holkringar finner du längre ner på denna sida.

Håldimension
Eftersom bostadsbristen är så stor kan många arter välja att häcka i betydligt större eller mindre hål än vad de normalt hade valt. Men om de får önska så är nedan dimensioner optimala.
28 mm: Blåmes & svartmes (svartmes helst 25 mm) 
30-34 mm: Talgoxe, svartvit flugsnappare, pilfink, rödstjärt
40-50 mm: Stare (50), rödstjärt, göktyta, gråsparv, nötväcka
100-120 mm: Kattuggla, knipa, storskrake (fyll gärna holken med 20-30 cm kutterspån)

Specialholkar
Tornseglare, hus- och ladusvala, grå flugsnappare och sädesärla kräver lite speciella holkar. Tornseglare häckar ofta högt och under takutsprång medan sädesärla och grå flugsnappare vill ha lite mer öppna holkar än de klassiska småfågelholkarna. Både tornseglare och de två nämnda svalorna minskar i landet. Vad vore en sommar utan dessa fantatsiska fåglar? Genom att sätta upp holkar kan du hjälpa dem. I skyltfönstret nedan ser du ett urval av specialholkar som vi saluför.

 

Placering

Häng gärna holken i ögonhöjd eller lite högre, på så sätt blir det enkelt för dig att rensa holken på hösten samt underhålla den. Har du många katter eller andra rovdjur i trädgården kan holken med fördel placeras lite högre. Bind upp holken eller använd aluminiumspik som är mer skonsam för trädet. Ett aluminiumspik är inte heller skadliga för sågklinga om trädet någon gång ska tas ned. Placera holkarna med cirka 25 meters avstånd för att fåglarna inte ska inkräkta i varandras revir. Starholkar kan sättas något tätare. Även tornseglare tycker om att bo tätt, så där kan holkarna sitta precis bredvid varandra. Sparvar är också sociala fåglar och gillar kollektiv. Det spelar ingen roll i vilket väderstreck du placerar holken.

 

 

När ska man hänga upp holken?

Det går bra att hänga upp dem när som helst på året. Får man upp dem i februari/mars är man nästintill garanterad att holken får hyresgäster redan samma vår. Hänger man upp holkarna i april och maj så kan man även då få häckning redan samma säsong. Hängs holken upp på

 

Underhåll
Holkarna bör besiktigas och rensas innan den nya säsongen. Ligger ett gammalt bo kvar finns det risk att fågelloppor bor i holken samt att holken kan ruttna snabbare om materialet är fuktigt. Det kan vara bra att rensa holken en kall vinterdag då insekter inte är aktiva. Passa även på att se så att spik/skruvar är fräscha och att holken ser bra ut, så den klarar kommande säsong.

På Svenska In English

Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 SEK
Till kassan
1.000 SEK kvar till fri frakt