Stickmyggor berör oss alla och det vanligaste är att de skapar irritation. Men tittar man närmare på dem inser man snabbt att även denna grupp är mycket spännande.
De flesta är inte medvetna om att vi faktiskt har hela 51 arter i Sverige. Och att vissa arter har specialiserat sig på att suga blod enbart från vissa djurgrupper. Ett exempel är grodmyggan som inriktar sig på groddjur. Myggor har även en viktig ekologisk funktion som föda till fåglar, rovinsekter och fiskar. De pollinerar även växter. En annan slående ekologisk funktion är som spridare av sjukdomar, vilket även gjort dem fruktade för oss människor. Mest känt är förstås spridning av malaria. Hittills är det få som kunnat känna igen de arter vi har, eftersom lättillgänglig bestämningslitteratur har saknats. Detta har gjort kunskapen om deras liv och utbredning bristfällig. Men nu har vi tack vare Anders Lindström och Disa Eklöf kunnat ta fram en bestämningsbok med fantastiska illustrationer och texter som gör denna välkända men ändå artmässigt okända grupp möjlig att artbestämma.
Men man ska samtidigt vara medveten om att några arter inte går att bestämma mer än till släkte utan genitaliestudier eller analys av DNA. I boken beskrivs alla de 51 arter som förekommer i Sverige, men även ytterligare 12 arter som ännu inte nått Sverige (såvitt vi vet!) men som på sikt kan komma att etablera sig här. Kanske finns några av dessa redan här och kan bli upptäckta tack vare denna bok? Vår intention är att öka kunskapen och göra det möjligt för alla nyfikna att bli myggskådare som kan artbestämma myggan som landar på handen. Boken ger tips hur man ska fotografera för att sedan kunna artbestämma den. Sedan vill vi även uppmuntra till inrapportering i Artportalen för att på så sätt hjälpa till att öka kunskapen om våra myggors uppträdande i landet.
Produktinformation
Författare: Anders Lindström & Disa Eklöf
Format: Häftad
Antal sidor: 208
Språk: Svenska
Utgiven: 2022